Introductie Verbindend Communiceren

– Voor Jou

Je helder leren uiten in woord!

Introductietraining-Verbindend Communiceren – Voor Jou

2 hele dagen/ 4 dagdelen/ 5 avonden

In deze introductietraining staat het bewust worden van wat wel en niet werkt in de communicatie centraal. Hoe verbindend is jouw manier van communiceren?

Ik neem je mee in het model van Waarnemen, Gevoelens, Behoeften en Verzoeken waarmee je jezelf leert uit te drukken. Je oefent met eigen situaties en de nadruk ligt op ‘Wat leeft er in mij’. Waarom doe ik de dingen die ik doe, wat zijn mijn behoeften en wat heb ik nodig? Een hele kunst!

In de bijeenkomsten ervaar je

 • Wat onze dagelijkse communicatie vaak ‘geweldvol’ maakt en waardoor we de verbinding niet meer voelen
 • Hoe moeilijk het is om te verwoorden wat je waarneemt zonder te oordelen
 • Het belang van (het ontwikkelen) van bewust-zijn op dat wat jij nodig hebt en voelt om zo stappen te kunnen zetten om hier ook concreet invulling aan te geven.
 • Dat dit een voorwaarde is om er ook voor anderen te kunnen zijn.

Je leert

 • Je in te leven (in jezelf en anderen) en je te verbinden met dat wat je belangrijk vindt (diepere waarden en behoeftes)
 • Je helder te uiten door verzoeken te doen zonder dat ze gezien worden als een eis en aanzetten tot begrip.
 • Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gevoelens en behoeftes.
 • Te komen tot oplossingen waarin alle betrokken zich kunnen vinden.

Voor Wie?

Voor iedereen die vanuit meer verbinding met zichzelf en anderen wil leren communiceren. Je bent bereid om je open te stellen en door ‘te ervaren’ nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en hierbij dieper te kijken naar dat wat er bij jou speelt.

Data en Locatie

Wegens mijn activiteiten op de Hogeschool Rotterdam staan er momenteel geen open trainingen gepland. Wil je een training op maat dan nodig ik je uit contact met mij op te nemen.

 • Ik was mij er niet van bewust dat er zoveel diepere lagen in communicatie zaten. Zowel privé als zakelijk ben ik erg gelukkig met de nieuwe ontwikkelingen die ik door maak.

  Hbo-Verpleegkundige
 • Dat het uiten van je waarneming, gevoel, behoeften en verzoek verschil kunnen maken in de communicatie naar een ander waren erg vernieuwend en leerzaam voor mij.

  Deelnemer Verbindend Communiceren Verpleegkundige
 • Verbindend Communiceren, leren helder te krijgen wat er in je leeft en dat aan anderen duidelijk maken zonder dat de ander zich aangevallen of te kort gedaan voelt.

VC als Mentale Hygiëne

Verbindend Communiceren draagt bij aan de mentale hygiëne. David van Reybrouck en Thomas D’Ansembourg houden in hun essay ‘Vrede kun je leren’ een pleidooi voor mindfulness, compasse en geweldloze communicatie op school werk en thuis. Wetenschap laat zien dat dit bijdraagt aan een beter zelfbeeld, verhoogde leerprestaties en meer wederzijds begrip. In DWD ligt van Reybrouck dit toe.