In de zorg

Hoe kan ik mijn eigen reacties en die van mijn cliënt beter leren begrijpen en hanteren? Wat is dat nu eigenlijk ondersteunen van eigen regie, zelfmanagement, zorgen met compassie, versterken van zelfredzaamheid en autonomie?

Zorg met oog voor jezelf & anderen

Het is voor iedereen soms een hele kunst….leven en handelen vanuit dat wat je werkelijk wilt. Of je nu zorgprofessional bent of cliënt.

  • Hoe blijf ik als zorgprofessional in balans bij alle continue veranderingen en wisselende belangen in de zorg?
  • Hoe ondersteun ik cliënten in hun eigen regie en zelfmanagement zonder mezelf uit het oog te verliezen?
  • Wat is dat nu eigenlijk ondersteunen van eigen regie, zelfmanagement, zorgen met compassie, versterken van zelfredzaamheid en autonomie? Welke rol(len) heb ik daarbij en hoe ga ik om met diversiteit van cliënten?
  • Hoe coach ik de cliënt bij het leren leven met zijn aandoeningen terwijl het voor mijzelf al lastig is om alle ballen in de lucht te houden?
  • Hoe kan ik mijn eigen reacties en die van mijn cliënt beter leren begrijpen en hanteren?
  • Hoe creëer ik steun binnen mijn team voor zaken die ik belangrijk vind voor het doen van mijn werk?

Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk het is om jezelf goed (te leren) kennen en in beeld te hebben wat je zelf wilt en nodig hebt. VanReybrouck & D’Ansembourg (2017) spreken over werken aan ‘Mentale Hygiene’. Weten wat je drijfveren zijn, waar je op leeg loopt en hoe het voor jou werkt en hier ook woorden aan te kunnen geven met behulp van Verbindend of Geweldloos Communiceren. Bewust-zijn is essentieel om vitaal en met passie je werk te kunnen (blijven) doen. In de trainingen bied ik je tools om zicht te krijgen op wat er bij jou en anderen leeft en hierover in gesprek te gaan.

In de trainingen help ik je in beeld te krijgen en woorden te geven aan:

  • Wat jij nodig hebt van jezelf & anderen
  • Wat jouw cliënten nodig hebben van zichzelf & anderen en hoe jij daar bij kan ondersteunen.
  • Wat jullie als team nodig hebben om veilig met empathie en compassie te kunnen werken in het huidige steeds veranderende zorglandschap.

Je leert hoe je op een positieve manier ruimte en vrijheid kan creëren en te handelen vanuit bewuste keuzes.

Teamworkshop op maat

Wil je met je team (al dan niet multidisciplinair) een workshopmiddag of dag op maat dan kan dat! Bijvoorbeeld door combineren van een introductie in verbindend communiceren (In Woord) met een creatief aspect (In Beeld) aan de hand van een door jullie gekozen thema met elkaar aan de slag gaan. Lees meer over TeamWork>>

In Zorgonderwijs

Voor studenten in zorg en welzijn is zelfbewustzijn en communicatie van groot belang. Als Hogeschooldocent bij de bachelor Verpleegkunde werk ik aan de verbinding van onderzoek, onderwijs en praktijk met docenten, studenten en zorgprofessionals. Ik verzorg het hogeschool brede keuzevak Verbindend Communiceren gaan we van start met ‘Kunst als Medicijn in Zorg en Welzijn?!’ Al enkele jaren verzorg ik binnen de ‘minor Oncologie’ de module ‘Zelfzorg’ . Deze staat in het teken van ‘Zorgen voor je zelf als verpleegkundige werkzaam binnen de Oncologie’, en ‘Zelfzorg van oncologie patiënten’. Hierbij laten we studenten ervaren wat het werken met creatieve middelen (o.a. workshops met klei, pastel) kan doen voor jezelf en patiënten. Daarnaast besteden we aandacht aan ‘Kunst als Medicijn?! waarin we ingaan op plaatsbepaling in zorg en welzijn, relatie met Positieve Gezondheid en zelfmanagementondersteuning. Ware eye-openers voor studenten die hun eigen kracht willen versterken!

Wil je een workshop of traject voor jullie werknemers of studenten? Neem dan contact op!


Zelfzorg in beeld

Een voorbeeld van workshops met Verpleegkunde Studenten van de minor Oncologie waarbij zij hun houding tav de cliënt verbeelden in klei.

Kijk ook bij ‘In beeld’

Trainingsprogramma Verbindend Communiceren in de Zorg
Zorg in verbinding met jezelf én anderen!
Verbindend Communiceren in de Zorg
Introductie
Verdieping
Thema's

De cursus verbindend communiceren heeft mij inzicht geleverd in mijn eigen communicatie. Op het werk heb ik meerdere malen complimenten gekregen over de rust die ik uitstraal bij de communicatie met een verbaal agressieve patiënt of naaste… HBO-verpleegkundige 

ZorgBasics Zelfmanagement

De kern van zelfmangementondersteuning is partnerschap, vertrouwen en goede communicatie vormen de basis voor het ondersteunen van de cliënt, afgestemd op zijn of haar behoeften

TeamWork
Samen creatief aan de slag met verbindende communicatie
Workshop op maat
Gebruik makend van Woord & Beeld

Ik vond het leuk hoe Susan iedere week de bijeenkomst net iets anders indeelde en het altijd interactief bleef… Ik vond het leerzaam dat wij steeds weer werden uitgedaagd over onze gevoelens en behoeften te praten vanuit verschillende situaties. –  HBO verpleegkundige over Verbindend Communiceren

Het is een afwisselend programma met veel praktijkvoorbeelden waarbij het uitwisselen van ervaringen en oefenen erg leerzaam was. Goed dat er ruimte was voor eigen inbreng en bespreken van recente ontwikkelingen. Ik heb ook inzichten gekregen voor persoonlijke ontwikkelingen en in het werk – Wijkverpleegkundige over training Positieve Gezondheid en Zelfmangementondersteuning bij het Van Kleef Instituut